magyar

hrvatski

deutsch

italiano
 

Mirko & Arijan ®igo
Barbat 710, 51280 RAB, Croatia
tel/fax: +385 51 721 154
e-mail:
mirkodiving@otokrab.hr
MIRKO DIVING CENTER

 

EGÉSZ ÉVBEN NYITVA

www.mirkodivingcenter.com

     
   
  Home  
  Home  
  Home  
  Home  
  Home  
  Home  
  Home  
  Home  
  Home  
  Home  
   
   
  Home  
FOTOSHOW
 

Van -e szebb annál, mint elmenekülni az urbán szennyezett nagyvárosokból egy szép sziget egyszerűségébe, tisztaságába és békéjébe, és ott élvezni a gyógynövények illatát, a zöldet, a nap melegségét, vagy a fenyők árnyékát, a tenger moraját, homokos öblöket és strandokat, amely önnek és gyermekeinek sok lehetőséget kínál a szórakozásra és pihenésre. Ilyen romantikus képet nyújt Rab sziget a turistáknak és utasoknak már több mint 1000 éve. Földrajzi helyzet A kvarneri szigetek, Krk, Cres és Pag ölelésében és a Velebit hegy alatt, elszenderedett rákként, a tenger felszínén helyezkedett el Rab. A sziget északnyugat-délkelet irányban terjed 22 km hosszan, legnagyobb szélessége pedig 11 km. A szárazföldtől távolsága 1800 m. Barbat település A lenyűgözően megkopaszodott Miąnjak (kompkikötő) után az első település, amely várja Önt, Barbat. A település, amely kinézetével teljesen más, mint a kopasz Miąnjak, zöldek sokaságával és gyönyörű stradjaival, és ahol a Mirko Búvár Központ található, az Ön uticélja. A barbatiak spontánul keverték össze a modernt a hagyományossal, így a magánpanziókban élvezhetik a különleges halételeket és tenger gyümölcseit. Sok barbati, aki bérléssel foglakozik, nem feledkezett meg birtokairól, így juh tenyésztéssel, mezőgazdasággal, méhészettel és szőlészettel foglalkoznak, ezen ökológiailag tiszta termékek jelentős része pedig a vendégek asztalán megtalálható. E mellett a tenger közelsége, sok homokos strandocska és a Barbati csatorna biztonsága, amelyet Rabbal a 6 km hosszú Dolin sziget zár, számos fürdőzőt, gyermekes szülőt, szörföst és hajóst vonz. Közvetlenül a part mentén széthúzva, Barbat 2000 fekvőhelyet kínál magas kategóriájú szobákban és körülbelül 1500-at apartmanokban és lakásokban. A régiségek kedvelőinek érdekesek lesznek az ókeresztény templomocska és a Szent Demjén hegyen található görög katonai erődítmény maradványai. Amikor elhagyja Barbatot, emlékében magával viszi a Barbati lepkeszeg (szalmavirág) eterikus illatát, a tenger kékjét és a múlt lehelletét, amely az egész sziget atmoszférájában lebeg.

Rab város

Rab város egy kis félszigeten található, városfalakkal körbehatárolva. Négy impozáns harangtornyával négyárbócu vitorlás hajónak tűnik, amely kifáradhatatlanul hajózik, néha könnyedén, néha viharon át, de mindig előre. Egy latin nyelvű felirat töredéke szerint a falakat gyarmata körül Oktavianus Augustus császár emeltette és megépíttette a tornyokat a város védelmére. Ezzel Rab (Arba) város római municípium, templomaival, tereivel, bíróságaival, fürdőivel, vízvezetékeivel és színházával. A rómaiaktól, bizánciaktól és velenceiektől, a magyar és horvát uralkodókon át Rab váltogatta uralkodóit, de ezekben az időkben mindig óvva volt a nagy pusztításoktól.

Rab város egyházi és egyéb emlékművekben bővelkedik, mint például a Szent Kristóf templom, aki a város és a sziget védőszentje, amely mellett a régi tornyon kilátó van.

A Szt. János Evangélista kolostorból és templomból, kivételes román stílusú bazilika, megmaradt a román stílusú harangtorony, a háromhajós templom alapjai és az oszlopzat részei és a restaurált deambulatórium. Mindjárt a régi Szt. János Evangélista bazilika maradványai mellett található a Szt. Megkönnyezett Kereszt templom, ahol, a feljegyzések szerint, csoda történt, a kereszt megkönnyezett. A Szabadság téren Szt. Jusztínia harangtorony és templom található, amelyet a XVI. században emeltek, ami ma az egyházi művészet múzeuma. Nem messze a Szt. Jusztínia templomtól van a Szt. András templom és harangtorony. A templom háromhajós, román stílusú, gyönyörű barokk oltárral. A harangtorony 1181-ből való és a legrégebbi rabi harangtorony.

A Felső utca végén, a sziklacsúcson épített kolostor, amely meredeken belebukik a tengerbe, mellett található az exkatedrális. 1118-ban kezdték építeni. Maga Nagy Sándor pápa szentelte fel 1177-ben. Ez egy gazdag román stílusú bazilika. A bazilika harangtornya távol van a templomtól, és a városon dominál, és a legszebb kései román stílusú épületek közé tartozik hazánkban. A Szt. Kristóf tér bejáratánál a Középső főutcán a nemesi Dominis-Nimira palota emelkedik ki gazdagon díszített reneszánsz stílusú ablakaival és gótikus bejáratával, amely a XV. században épült. Az egyik legértékesebb rabi emlékmű a Fejedelmi udvar. Az udvar építése még a XII. században megkezdődött, de a legjellegzetesebb részek a XV. és XVI. századból származnak. A városi, 1509-ből származó, négyzet alakú páholy reneszánsz stílusban épült, szép kő oszlopokkal, nemrég felújítva. Magában Rabban még számos értékes bejárat, erkély, ablak és hasonló található, élethű részletekkel és díszítésekkel.

A dicső rabi múltra emlékeztet minket minden kőcímer és felirat. Próbálja meg felfedezni, Rab mindig valami új titkot fed fel, de mindent sosem. Ott, ahol az óváros végződik, kezdődik a Város gyönyörűen rendezett terével, amelyre északnyugati irányban a város új része kapcsolódik néhány szállodával, üzlettel és lakóépülettel, és a Komrčar városi park, a rabiak és vendégeik kedvelt sétálóhelye. A számos szálloda és magánpanzió mellett a vendégnek kitűnő éttermek tengeri és szárazföldi specialitásokkal, aperitiv és éjszakai klubok és kávézók, pizzériák és más állnak rendelkezésére. Az esti órákban a szórakozást és lazítást a számos nyitott teraszon és kellemes kerti éttermekben fellépő folklór együttesek, tánc-és szórakoztató együttesek és csapatok nyújtják, mint ahogy a klapak, helyi énekkarok eredeti tengermelléki és dalmát mélosszal. A fiatalok számára itt vannak a modernül berendezett diszkó klubok, amelyek a kései órákig működnek. Különleges hangulat keletkezik a nyári ünnepeken és halász estéken a kivilágított, hosszú rabi tengeri sétányon.

A klasszikus zene kedvelőinek minden héten a rabi székesegyházban és a kedves Szent Kereszt kamara templomban koncerteket tartanak a rabi zenei estek keretén belül, rendezvény, amely tekintélyét a kiváló külföldi és hazai zenészek vendégszereplésein építette ki. Színházak vendégszereplései, számos képzőművészeti kiállítás és filmvetítés a nyári moziban teljessé teszik a kulturális kínálatot.

Sport:

Az aktív pihenés kedvelőinek számos sport-és szabadidős tevékenység lehetősége kínálkozik: búvárkodás, vizicsúzda, vízisí, szörfölés, vizibicikli, csónak bérlése, ejtőernyő, jetski, tenisz, homok röplabda, mini golf, petanque, kispályás labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, biciklizés (mountainbike), séták (trekking), stb.

Nudizmus:

Rab szigetet joggal emlegetik, mint a nudizmus elődjét is az Adrián. Rabon a nudizmus hivatalos kezdete 1936. augusztus hónapja, amikor a szigeten VIII. Edvárd angol király tartózkodott, akinek a rabi hatalom engedélyezte, hogy feleségével meztelenül megfürödjön a Kandarola öbölben. A ruha nélküli fürdőzés lehetősége sok turista számára vonzó, ezért éves szabadságuk eltöltésére Rabot választják.

Gasztronómia:

Mivel hogy szigetről van szó, a rabi konyha hagyományába tartoznak a halételek, rák és kagyló ételek. A nemes hal legtöbbször roston sütve vagy főve készül. Az így elkészített halhoz bőségesen tálalnak a sziget belsejében található termékeny mezőkön ökológiailag termesztett zöldségeket.

Húsok közül bárányt készítenek, és pedig rabit, amely nagyon becsült és ízletes, és pedig roston, sütőben sütve vagy főzve, aztán disznót, marhát és szárnyas húsokat. Mindezt ismert, a sziget lejtőin növő fűszernövényekkel és gyógynövényekkel fűszerezik. A leggyakoribb és különleges fűszerek a rozmaring, babérlevél, bazsalikom, kakukkfű, édeskömény, seprővirág, fokhagyma, petrezselyem és olíva olaj. A rabi konyha egyik specialitása a szélben és napon szárított polip, amelyet később tojással készítenek. Tavasszal az étlapon találjuk az ízletes vad spárgát is, amelyet szintén tojással készítenek. Szinte minden étteremben léteznek külön étlapok vegetáriánusok számára, amelyek szintén rabi fűszerekkel vannak fűszerezve. Közvetlenül a tengerből és a kertből a vendég asztalára.

Növényvilág

Már az első találkozáskor Rab a mediterrán növényzet illatával várja majd, az erdők pedig mindig zöld fákkal, fekete tölggyel, fenyőkkel és ciprus fákkal ezt a szigetet gyönyörűvé teszik. A fekete tölgy és fenyő ligeteket a rabi dombokon a mirtusz és nyúlzanót és más alacsony növényzet váltja fel. Különleges szigeti érték a Kalifront erdős előrész a Dundo védett erdővel, amelyben az Adria legnagyobb feketetölgy ültetvénye található. Mellette itt van még az olajfamás vagy karmazsintölgy, a balkáni és fekete fenyő, a lombhullató fák közül pedig a virágos kőris. A százéves fatörzsek lábánál összefonódik az erdei szőlő, a borostyán és más kúszónövények. A Dundo erdő országunk határain túl is ismert, mint számos kirándulás célja, különösen az erdészeké és botanikusoké. Günter professzor Grazból 1912-ben feljegyezte, hogy "Rab vendégeinek számos látogatását erdei gazdagságának köszönheti meg, különösen a Komrčar parknak, amely a rabiak büszkesége."

Állatvilág

Enyhe klímája miatt Rab számos vándormadárnak (körülbelül 40 fajta) ad otthont, s mivel hogy minden a turizmusnak van alárendelve megóvták a gazdag tenger alatti világot is. Ez a tengeri csillagok, sünök és tengeri uborkák, szivacsok, korallok, ehető rákok, fehér és kék húsú halak, sonkakagylók, jakab sapkák és más kagylók élőhelye. A háziállatokon kívül Rabon élnek még: nyulak, fácánok, őzek és szarvasok. A csúszómászók közül legnagyobb számban gyíkok találhatók, mérges kígyók pedig nincsenek. Rabon sokféle rovar él, de legnagyobb számban lepkék találhatók, a nyári hónapokban pedig a tücskök zenéje szól.


Copyright © 2003 "Infotel" & "MDC Rab" - Administrator: Andriano Barčić